Een enorme doorbraak in de bescherming van bedreigde dieren is bereikt met de allereerste in-vitrofertilisatie van de Afrikaanse witte neushoorn (IVF).
In Afrika leven twee soorten Afrikaanse witte neushoorns, de noordelijke en zuidelijke. Een van hen staat op het punt van uitsterven, maar dankzij IVF is er een kans om hem nieuw leven in te blazen.
Van de noordelijke witte neushoorns zijn er nog maar twee in leven op de planeet: moeder en dochter – Najin en Fatu. Wetenschappers zijn al enige tijd bezig met het verzamelen van Fatu’s eieren, en het zaad van het laatste levende mannetje, Sudan, werd voor zijn dood in 2018 ingevroren.
De zuidelijke witte neushoorn is veel wijder verspreid. Dankzij de inspanningen van de mens telt zijn populatie in het wild nu ongeveer 20.000 exemplaren.
Een team wetenschappers heeft met succes een embryo van de zuidelijke witte neushoorn geïmplanteerd in een vrouwtje van de zuidelijke witte neushoorn, wat resulteerde in ’s werelds eerste IVF-zwangerschap van deze soort. Zo’n groot succes werd echter gevolgd door een tragedie: Het vrouwtje dat het embryo had gekregen, stierf op dag 70 van haar zwangerschap aan een infectie. Tegen die tijd had de foetus een lengte van 6,5 cm bereikt. Volgens de wetenschappers had het een kans van 95 procent om levend geboren te worden.